Overbrook Community Centre
Ottawa, Ontario

LEED-NC Gold®

 

The Overbrook Community Centre has received several additions and renovations over its history. The latest expansion features a new full-size gymnasium complete with washrooms and change rooms as well as two new multipurpose rooms. The reconfigured, open concept lobby and central corridor were designed to promote community interaction and bring a sense of cohesion to the facility. Central to this idea is the new courtyard area, which is perceived as both a visual backdrop to community events occurring in the facility as well as an extension of the adjacent rooms.

 

The new addition is LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold certified and meets basic standards of sustainable design. The sustainable features will reduce energy usage by 42.5% saving taxpayers $7500 per year. Greenhouse gas emissions will be reduced by 33 tonnes per year. Other sustainable features include:

 

  • The washrooms are equipped with low flow and automatic fixtures that will reduce water use in this building by up to 890,000 litres/year.
  • 95% of construction waste was diverted from landfill and recycled.
  • The hardwood floor in the gym comes from sustainably harvested forests, certified by the Forest Stewardship Council.
  • 40% of materials used in this building were extracted or manufactured within 800km of Ottawa. This supports the use of local resources and reduces the amount of energy used in transportation.
  • The white roof reflects the sun’s heat and is cooler than the standard dark roof. It will lower the energy load on the air conditioning system.
  • Sunshades and Solera glazing units in the windows in the gymnasium reduce energy loads on the air conditioning system.